Piernik staropolski

Drodzy Seniorzy, 10 dni przed wigilią świąt Bożego Narodzenia zaglądamy do wcześniej przygotowanego ciasta na piernik staropolski z przepisu pani Justyny Dragon.

Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich będziemy wałkowali na płaskie placki o grubości 1 cm i wielkości dużej blachy z piekarnika. Ciasto możemy wałkować podsypując je mąka lub pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 20 minut. Placki możemy piec równocześnie lub osobno.

Po upieczeniu należy pozostawić piernik w piekarniku do ostygnięcia. W całym domu zapewne będzie się unosił aromat przyprawy korzennej... ale to jeszcze nie koniec. Tak przygotowane pierniki muszą poczekać aż do 23 grudnia aż zmiękną i będą gotowe na przełożenie słodkim powidłem śliwkowym oraz polane polewą z kakao.